Thom Harinck en meervoudig K-1 kampioen Peter Aerts.

 

Nederland heeft een flinke duit in de zak gedaan als het gaat om de muay thai sport. Thom Harinck is misschien wel de bekendste naam van trainer-coaches van Nederlandse bodem en hij zal de geschiedenis ingaan als de man die het muay thai groot heeft gemaakt in Nederland. (Een andere keer meer over Jan Plas wie gezien kan worden als een van de grondleggers van het kickboxen in Nederland)
Tom, zelf een fanatiek vechtsport beoefenaar, was ontevreden over de effectiviteit van de mainstream vechtsporten. Daarom richtte hij in 1972 een eigen vechtstijl en gym op. Hij combineerde technieken van het Engels boksen met het Franse savate en het muay thai en noemde deze stijl Chakuriki (Japans voor Ontleende Kracht). Onderdeel van de stijl werd ook het beheersen van traditionele wapens zoals de bo, nunchaku en sai in combinatie met het beoefenen van zazen.
In 1976 was Thom Harinck medeoprichter van de NKBB, de Nederlandse Kick-Boxing Bond.. In 1978 waren Harinck en zijn team de eerste vechters die in Lumpini-stadion in Bangkok vochten. In 1983 richtte hij de Muay Thai Bond Nederland op, in 1984 European Muay Thai Association en in 1985 de World Muay Thai Association.
In 1990 werd Harinck als enige niet-Aziaat gekozen als raadslid van de International Muay Thai Association. Onder zijn leiding werd Branko Cikatić in 1993 de eerste K-1-wereldkampioen, Peter Aerts volgde in 1994 en 1995. Maar ook het eerste K-1-toernooi voor dames, gehouden in Amsterdam 1995, werd gewonnen door een vechter van sportschool Chakuriki, te weten Corrine Geeris.
1995 Was een druk jaar voor Thom: toen Montri Mongkolsawad, de directeur van het Radjadammner boksstadion in Bangkok de World Muay Thai Council oprichtte, vroeg hij Thom om vice chairman te worden. Uiteindelijk zouden 47 landen lid worden van de WMTC.
Maar Thom’s wereldwijde faam kwam met name door zijn prestaties als trainer én coach van menig groot-kampioen. Om maar even een aantal namen te noemen: Peter Aerts, Jérôme Le Banner, Bradock Anderson Silva en Badr Hari. Meneer Harinck heeft het financieel nooit meer slecht gehad. In 2005 verbrak Badr onaangekondigd het contract met Thom als coach en een financiele compensatie volgde. Badr hoefde nou ook weer niet meteen geld te lenen bij ferratum.nl, maar voor Thom was de breuk in de vriendschap meer waard dan het geld dat hij er aan overhield.

Aan alles komt een eind en in april 2013 stopte Thom als trainer. Geen slechte carriere voor een vent van over de 70.

 

(Visited 342 times, 1 visits today)