Muay Thai Boran is de moedersport van het moderne Muay Thai, de ringsport die over de hele wereld populair is vanwege zijn hardheid en effectiviteit. Het hedendaagse Muay Thai werd door de eeuwen heen ontwikkeld uit wat nu Muay Thai Boran genoemd wordt. Boran betekent “oud” of in het Engels “ancient” en muay betekent “vechten”. Letterlijk dus “oud vechten”. In 1929 werden de nieuwe regels ingevoerd, die afgeleid zijn van het Westerse boksen. Gewichtsklassen werden ingevoerd, 5 rondes van 3 minuten en bokshandschoenen werden verplicht. Dit heeft de sport zo ingrijpend veranderd dat het verschil is ontstaan tussen het moderne sport Muay Thai en de oude gevechtskunst Muay Boran.
De naam ‘Muay Boran’, zoals de sport in het algemeen genoemd wordt, is nog niet oud. Deze werd pas rond 1990 voor het eerst gebruikt. De technieken uit Muay Boran zijn daarentegen al eeuwen oud. In feite is Muay Boran een mix van verschillende oude krijgskunsten uit Thailand zoals Muay Chaiya, Muay Korat en Muay Lopburi. Al deze stijlen baseren zich op dezelfde gevechtsprincipes maar verschillen in de uitvoering daarvan, afhankelijk van de regio waar de stijl ontstaan is. Zo zijn er de artistieke en dodelijke Hanuman (de witte apenkoning) technieken uit Muay Chaiya en de rechtopstaande technieken uit Muay Korat die in het Muay Boran lesprogramma zijn opgenomen.
Deze oude gevechtsprincipes en traditionele technieken gecombineerd met de moderne wetenschappelijk bestudeerde trainingstechnieken uit het professionele thaiboksen creëren een effectief en bruikbaar lesprogramma dat geschikt is voor moderne Westerse sporters en martial arts enthousiastelingen. Daarom kan Muay Boran met recht een traditionele én moderne discipline genoemd worden.
Dankzij de inspanningen van Senator-Generaal Tienchai Sirisompan werd in Europa, onder de commissie van Thaise cultuur, de International Amateur Muay Thai Federation (I.A.M.T.F.) opgericht om de Thaise krijgskunsten in het buitenland te promoten. Hiervoor werd een internationale coördinator aangesteld; grootmeester Chinawooth Sirisompan (Master Woody) die gevestigd was in Manchester, Engeland. Eén van zijn belangrijkste taken was te definiëren wat de best mogelijke manier voor niet-Thai is om de rijkdom aan Siamese krijgstradities aan te leren.
Master Woody (Chinawooth Sirisompan) en Master Po (Paosawath Saengsawan)
Het doel van grootmeester Sirisompan was dan ook het ontwikkelen van een coherent en begrijpelijk technisch lesprogramma voor traditioneel Muay Thai. Na verschillende pogingen patenteerde hij de eerste versie van zijn programma, dat onderverdeeld was in verschillende niveaus, genaamd ‘Khan’. Dit programma vormde de basisstructuur voor het officiële curriculum dat nu gevolgd wordt door de Dutch Muay Boran Foundation (D.M.B.F.) en de International Muay Boran Academy (IMBA) waarbij de D.M.B.F. is aangesloten.
Het is door dit programma en de constante samenwerking tussen grootmeester Sirisompan en de Italiaanse Arjarn Marco De Cesaris dat we vandaag de dag een systeem hebben dat de traditionele Siamese gevechtskunst perfect heeft afgestemd op de eisen van de Westerse beoefenaar; zelfverdediging, fitheid, zelfvertrouwen, culturele bagage en uiteraard het beoefenen van een harde vechtsport. De perfecte combinatie van het Oosten en het Westen.