For the English version of this interview, please click here.
Vandaag hebben we een interview met Ajarn (=grootmeester) Marco de Cesaris. Deze Muay Boran trainer uit Italië is de internationale technisch directeur van de International Muay Boran Academy (IMBA) en de grootste promoter van Muay Boran buiten Thailand. Naast politiek actief in de Muay Thai wereld is hij ook de winnaar van de Muay Boran wereldkampioenschappen 2007 in Bangkok. Daar heeft hij de gouden medaille behaald voor het individueel lopen van de Look Mai vorm.
Hoi Marco, bedankt dat je dit interview met ons wil houden. Aangezien je één van de grootste namen bent uit het Muay Boran in Europa, leek het ons een logische stap om jou als eerste te interviewen voor de nieuwe website van de Dutch Muay Boran Foundation. Muay Boran is nog niet heel bekend in Nederland en de meeste mensen kennen je waarschijnlijk nog niet. Kun je jezelf voorstellen?
Ik ben Marco de Cesaris en ik ben geboren en getogen in Italië. De afgelopen 32 jaar is Muay Thai mijn voornaamste bezigheid geweest. Ik ben een bokser, trainer, scheidsrechter en promoter geweest en ik heb 6 boeken en 18 video’s gemaakt over zowel traditioneel, als modern Muay Thai. Verder heb ik zo’n 300 artikelen over Muay geschreven in internationale vechtsportbladen.
Het valt op dat jij de enige niet-Thai bent in de directie van de IMBA en dan heb je ook nog de belangrijke functie van ‘internationaal technisch directeur’. In Thailand wordt jouw talent dus ook erkend. Hoe ben je met Muay Thai in aanraking gekomen en was dit in Italië of in Thailand?
Ik kwam voor het eerst in aanraking met Muay Thai in 1978 in Bangkok. Destijds was het vrij lastig om een leraar of trainingskamp te vinden. De falangs (buitenlanders) werden toen nog niet beschouwd als klanten, zoals nu. Mijn eerste echte training was in Parijs bij Roger Paschy, één van de pioniers in het thaiboksen in Frankrijk.
Wie zijn jouw leraren geweest, zowel in Italië als in Thailand, en hoe ben je met ze in contact gekomen?
Naast Roger Paschy - die ik nog steeds als mijn eerste Muay Thai leraar beschouw - heb ik meer dan 10 jaar getraind bij één van de beste coaches in Bangkok, meneer Chokechaichana Krutsuwan (Master Pimu). Master Pimu was de hoofdtrainer van de bekende Pinsinchai Gym. In de jaren ’80 en ’90. heb ik hier veel getraind en heb ik er de geweldige kans gehad om te trainen met een aantal van de beste thaiboksers uit Thailand.
In 1993 werd ik benaderd door Ajarn Chinawooth Sirisompan (Master Woody) die me een hele nieuwe kant liet zien van de vechtkunst ‘Muay Thai’. Hij stelde me voor aan de Thaise grootmeesters (Yodtong, Posawath en Sane) en het avontuur met traditioneel Muay was begonnen. Sinds die tijd ben ik nooit meer gestopt met het bestuderen van Muay Boran.
Je hebt zelf een aantal thaibokskampioenen getraind. Wie zijn dit en zijn ze nog steeds actief als vechter?
Voordat ik met Muay Boran begon was ik helemaal gek van wedstrijden. Ik heb de eer gehad om te trainen met een aantal thaiboks- en kickbokslegendes, zoals Rob Kaman en André Mannaart uit Nederland. Ik beschouw hun beide als echte heren en geweldige vechters. Verder heb ik getraind met Joe Prestia, Didier Le Borgne en Kouider in Frankrijk en zij hebben me allemaal geholpen om ervaring op te bouwen als trainer.
Het resultaat hiervan is dat ik Matteo Minonzio getraind heb, die wereldtitels heeft behaald bij de WMTC, WAKO Pro en IAMTF. Franz Haller heeft onder mijn leiding de WAKO Pro wereldtitel gehaald en vele andere vechters hebben Europese en Internationale titels behaald. Ik weet niet of zij nog steeds vechten. Toen ik besloot om me volledig op Muay Boran te richten, ben ik gestopt met het trainen van professionele vechters.
Heb je zelf ook wedstrijden gevochten?
Ja, ik heb in verschillende disciplines wedstrijden gevochten, zoals in boksen, Savate, thaiboksen en kickboksen. De meeste wedstrijden die ik heb gedaan zijn echter op Sanshou regels geweest. Dit is Kung Fu met Taiwanese regels. De regels zijn vergelijkbaar met die van Kyokushinkai Karate en dit bracht me op het idee voor het moderne Muay Kard Chiek systeem. De Muay Kard Chiek regels zijn ook vergelijkbaar met Kyokushin, dus zonder handschoenen, maar met het Thaise clinchen erin verwerkt.
Welke voordelen kan Muay Boran bieden voor een wedstrijdvechter?
Muay Thai is een vechtkunst, een martial art. Iedereen zou het hele spectrum aan technieken moeten leren die in het eeuwenoude lesprogramma van Muay Boran zijn opgenomen. Een sporter die zich voorbereidt op een wedstijd, zal alleen de strategieën en technieken weg hoeven te laten die niet zijn toegestaan in de wedstrijd. Door regelmatig Muay Boran te trainen zal hij veel technieken leren die niet alleen in de sport gebruikt kunnen worden, maar ook als zelfverdediging, militaire training enzovoort.
Wanneer ben je overgestapt van het “reguliere” sport Muay Thai naar Muay Boran?
Toen ik Master Woody ontmoette en hij me kennis liet maken met Muay Boran.
Hoe verschilt Muay Boran van Muay Thai?
In feite bestaat Muay Boran niet. Het is een mix van vele traditionele vechtstijlen, die door de eeuwen heen zijn ontwikkeld in heel Thailand. De beste technieken uit elke stijl (Korat, Lopburi, Chaiya, Uttaradit, Pranakorn etc.) zijn samengevoegd in wat wij – Master Woody en ik – Muay Boran besloten te noemen. Door de jaren heen zijn er vele namen geweest om traditioneel Muay aan te duiden, zoals Pichaiyuth, Siam Yuth, Ti Muay, Sillapa Muay Thai, Mae Mai en nog veel meer. Wij hebben de naam gekozen die volgens ons het meest geschikt was om de traditionele vechtkunst uit Thailand nieuw leven in te blazen.
Muay Thai is de moderne versie van de oude vechtkunst. De basis hiervan is afgeleid van het Westerse boksen vanaf 1929. Het is de nieuwste toepassing van de traditionele technieken in een modern sportjasje, waarbij deze in de ring gebruikt worden.
Heb je een achtergrond nodig in Muay Thai, kickboksen of andere vechtsporten om Muay Boran te trainen?
Nee, helemaal niet. Het enige dat het vereist is toewijding, zweet en hard werken. Iedereen kan Muay Boran beoefenen.
Is Muay Boran geschikt voor alle leeftijden?
Ik heb leerlingen van meer dan 50 jaar oud, die nog steeds met veel plezier trainen. Zij nemen deel aan seminars, khan examens en vormwedstrijden. Hierbij doen ze het vaak beter dan veel van de jongere leerlingen. Aan de andere kant zijn er ook IMBA scholen met groepen voor kinderen vanaf 8 jaar.
Hoe waren de reacties toen je je volledig op Muay Boran besloot te richten en met de IMBA begon?
Er waren maar weinig mensen die mijn beslissing begrepen. Ze vonden dat ik deel uitmaakte van de thaibokswereld en dat ik mijn achtergrond verraadde. Hier heb ik me nooit druk om gemaakt. Ik wist dat ik de juiste weg was ingeslagen en achteraf is ook gebleken dat mijn beslissing juist is geweest.
De IMBA groeit hard. Ieder jaar zijn er weer nieuwe landen die bij je komen trainen. Wat wil je bereiken met de IMBA en hoe zie je Muay Boran in de toekomst?
De IMBA is een droom die uitkomt. Trainers en leerlingen uit 20 landen die hetzelfde lesprogramma volgen en dezelfde taal spreken en die als een familie samenwerken. Dat gebeurt niet vanzelf. Mijn doel was niet om een federatie te starten, dit zijn we dan ook niet. Het idee was om een internationale martial art school op te richten waarbij je hogerop komt door je technische vaardigheid en waarbij politiek geen rol speelt. Het doel voor de toekomst is om op deze manier door te gaan.
Hoe ben je in contact gekomen met de Dutch Muay Boran Foundation?
Ik heb Dale Tan ontmoet toen we beide nationale representatieven waren voor de IAMTF. We waren het niet eens met de manier waarop politiek steeds belangrijker werd in grote sportorganisaties. Toen ik hem vertelde over de IMBA en het Muay Boran lesprogramma heeft hij zich meteen aangesloten bij ons en is hij Muay Boran gaan trainen. Hij had al een hoge graad in Karate en was een expert in thaiboksen, maar hij heeft geen moment getwijfeld om bij ons te komen om bij te leren. Iedereen in de IMBA heeft daarom erg veel respect voor hem.
Nederland staat bekend om zijn goede thai- en kickboksers. Muay Boran is nog klein in Nederland, maar de beoefenaars van deze sport zijn actief en zeer enthousiast. Welke rol is weggelegd voor Nederland op het gebied van Muay Boran?
Zoals ik al zei, heb ik veel respect voor de vechters en trainers uit Nederland. Ze staan aan de top van ringsporten over de hele wereld. Ik weet zeker dat dit ook voor Muay Boran zal gelden. In een paar jaar tijd heb ik het gemiddelde niveau in Nederland enorm zien toenemen. Dale Tan en Sander Tan zetten zich enorm in voor Muay Boran op een goede en professionele manier. Het resultaat laat zich nu al zien.
Je geeft les over de hele wereld. Wanneer en waar kunnen we weer een training van je volgen?
Normaal gesproken organiseer ik twee internationale seminars per jaar in Italië en twee tot drie in het buitenland. Vorig jaar was ik in Mexico en in Nederland. Het is de bedoeling om volgend jaar weer naar Nederland te komen. Je kunt hierover contact opnemen met Dale Tan voor meer informatie.
Zijn er nog andere zaken die je aan de lezers kwijt wil?
Ik hoop dat er steeds meer vechtsportbeoefenaars in aanraking komen met Muay Boran. Vooral Nederlandse beoefenaars - die een lange traditie hebben als vechtsporters – zullen de schoonheid en effectiviteit van de kunst waarderen. Ik sta altijd klaar om iedereen te ontvangen die meer over Muay Boran wil leren.
Volgende > |
---|