Hoe denk je dat Oleksandr Usyk het zal doen bij de zwaargewichten?

Hoe denk je dat Oleksandr Usyk het zal doen bij de zwaargewichten? aug, 1 2023

Het wonder van Usyk in het Cruiserweight Tijdperk

Wanneer we het hebben over Oleksandr Usyk, kunnen we niet voorbijgaan aan zijn prachtige regering in de cruiserweight divisie. De Oekraïense meester versloeg met gemak zijn tegenstanders en werd de onbetwiste kampioen. Met HBO die zijn carrière in beeld bracht, werd hij al snel een van de spraakmakende figuren in de boksarena. Ik herinner me nog goed hoe ik, Ruben, zijn gevecht tegen Gassiev voor de Muhammad Ali Trofee bekeek. Zijn agressieve, maar toch technische stijl was als een adembenemend schouwspel van de bokskunst.

De omvangrijke sprong naar de Zwaargewichten

Na een ongekende succesvolle carrière in de cruiserweight divisie, met een ongeslagen record van 16 overwinningen, waagde Usyk de sprong naar de zwaargewichten. Deze beslissing riep natuurlijk veel vragen op. Zou zijn techniek en snelheid in de ring genoeg zijn om zwaargewicht juggernauts zoals Anthony Joshua of Tyson Fury aan te kunnen?

De Eerste Stappen in het Zwaargewicht

Usyk maakte zijn debuut in het zwaargewicht tegen Chazz Witherspoon, en het was meteen duidelijk dat Usyk een geduchte uitdager was. Hoewel hij niet dezelfde kracht kon tonen als in de cruiserweight klasse, maakte zijn techniek en tactische inzicht dit meer dan goed. Zijn overwinning op Witherspoon was niet gecategoriseerd als een knockout, maar als "corner retirement". Toch liet Usyk zien dat hij zeker kon concurreren in deze nieuwe gewichtsklasse.

Een titanenstrijd: Dereck Chisora

Na zijn zege op Witherspoon, kwam Usyk oog in oog te staan met de vurige Dereck Chisora. Dit gevecht was een echte test voor Usyk. Desondanks wist hij te zegevieren. Chisora had enkele treffers van gewicht, maar Usyk toonde zijn uitstekende techniek en voetwerk. Zijn vermogen om klappen te ontwijken en tegelijkertijd te counteren was een klinisch voorbeeld van zijn boksgenialiteit.

Technische Verfijndheid versus Rauwe kracht

Een groot deel van de charme van Usyk ligt in zijn techniek en snelheid, die opmerkelijk genoeg niet zijn veranderd ondanks zijn verhuizing naar de zwaargewichten. Hoewel hij het aflegt tegen de rauwe stootkracht van de grootste zwaargewichten, maakt zijn technische bekwaamheid dit nadeel goed. Een voorbeeld hiervan was zijn gevecht tegen Chisora, waar hij duidelijk de technische superioriteit toonde. Hierdoor kon hij Chisora's aanvallen ontwijken en tegelijkertijd effectieve tegenaanvallen inzetten.

En wat met Anthony Joshua?

Het is geen geheim dat een gevecht tussen Usyk en Anthony Joshua al een tijdje in de lucht hangt. Het is een gevecht dat de bokswereld zeker op scherp zal zetten. Aan de ene kant hebben we Joshua, gekend voor zijn keiharde stoten, en aan de andere kant hebben we Usyk, met zijn technische bekwaamheid en snelheid. Persoonlijk kijk ik uit naar dit schouwspel, net zoals ik deed toen Usyk regeerde in de cruiserweight divisie en ik met popcorn in mijn hand mijn ogen niet van de TV af kon houden.

Het Oordeel: Usyk in het Zwaargewicht

Als ik, als fervent boksliefhebber, naar Usyk's prestaties in de zwaargewicht divisie kijk, kan ik zeggen dat hij het zeker niet slecht doet. Natuurlijk mist hij misschien de brute kracht die in deze klasse gebruikelijk is, maar zijn technische capaciteiten en ervaring maken hem tot een gevaarlijk tegenstander voor elke zwaargewicht. Afwachten hoe het gevecht tegen Anthony Joshua zal verlopen, maar één ding is zeker: Usyk is hier om te strijden en om te blijven!

Laatste gedachten

De overstap van Usyk naar de zwaargewichten heeft zowel mij, Ruben, als de hele bokswereld geïntrigeerd. De technische beheersing en snelheid die hij heeft laten zien, zijn in dit gewicht een zeldzaamheid, en dat maakt hem uiteraard een interessante en onvoorspelbare tegenstander. Of hij het uiteindelijk zal gaan maken in het zwaargewicht? Dat is een vraag die alleen de tijd kan beantwoorden. Maar één ding is zeker: ik zal altijd klaar zitten om zowel zijn overwinningen als nederlagen met aandacht te volgen.